

20th ANNUAL NAPPC INTERNATIONAL CONFERENCE Agenda

October 20th - 22nd, 2020

Virtual Meeting on Zoom



Tuesday, October 20th

8:00 AM PDT / 11:00 AM EDT

Welcome

[25 mins]

Kelly Rourke, Director of Programs and Operations for Pollinator

Partnership

Dr. Rebecca Johnson, Associate Director for Science and Chief Scientist at the Smithsonian National Museum of Natural History

Laurie Davies Adams, President and CEO for Pollinator

Partnership

8:25 AM PDT / 11:25 AM EDT

Keynote Speakers

[50 mins]

Dr. David Inouye, University of Maryland/Rocky Mnt Biological Lab:

The Status of Pollinators after 20 Years of NAPPC

Dr. Doug Tallamy, University of Delaware:

Plant-pollinator interactions and how such interactions determine the

diversity of animal communities

9:15 AM PDT / 12:15 PM EDT

[10 mins]

BREAK

9:25 AM PDT / 12:25 PM EDT

Keynote Speakers

[50 mins]

Sam Droege, US Geological Survey with Jarrod Fowler:

The Conservation of Specialist Bees

Chris Taliga, USDA NRCS:

Grassland Conservation and Pollinators

10:15 AM PDT / 1:15 PM EDT

Task Force History and Involvement

[10 mins]

Gary Krupnick, Smithsonian National Museum of Natural History

10:25 AM PDT / 1:25 PM EDT

[10 mins]

BREAK

10:35 AM PDT / 1:35 PM EDT

NAPPC 2020 Award Ceremony

[35 mins]

United States Pollinator Advocate Award

Brad Stokes, University of Idaho Extension - Southern District

Mexico Pollinator Advocate Award

Dr. Ricardo Ayala, Instituto de Biología Universidad Nacional

Autónoma de Mexico

Canada Pollinator Advocate Award

Shelly Candel, Bee City Canada

United States Farmer- Rancher Pollinator Conservation Award

Jim Croskey and Family, Dalroy Farms Inc.

Canada Farmer- Rancher Pollinator Conservation Award

Ian Steppler, Steppler Farms Limited

Pollinator Electric Power Award

American Electric Power

Pollinator Roadside Management Award

Minnesota DOT

11:10 AM PDT / 2:10 PM EDT

[10 mins]

BREAK

11:20 AM PDT / 2:20 PM EDT

[35 mins]

NAPPC Founder Remembrances

Laurie Davies Adams, Pollinator Partnership

Paul Growald, Founder Pollinator Partnership/NAPPC **Gabriela Chavarria**, Denver Museum of Nature & Science

Steve Buchmann, Author/University of Arizona

Rodrigo Medellin, UNAM Kevin Hackett, USDA ARS

Peter Kevan, University of Guelph

Chip Taylor, Monarch Watch Coro Arizmendi. UNAM

Kelly Rourke, Pollinator Partnership

11:55 AM PDT / 2:55 PM EDT

[5 mins]

Closing

Wednesday, October 21st

NAPPC, P2, and NMNH Welcome

8:00 AM PDT / 11:00 AM EDT

[15 mins]

DT NAPPC Member Moments

8:15 AM PDT / 11:15 AM EDT

[30 mins]

Charlie Wooley: The Latest Buzz about Pollinator Conservation in the

U.S. Fish and Wildlife Service

Anthony Colangelo: 14 Years of National Pollinator Week

Dewey Caron: PNW honey Bee Pollination Survey

Amber Barnes: Project Wingspan: Expansion and Connectivity of

Pollinator Habitat in the Midwest and Great Lakes

Diana Cox-Foster: Research Update from the USDA-ARS Pollinating

Insect Research Unit, Logan, Utah

Gail Morris: Southwest Monarch Conservation Update

Kathleen Law: Project Swallowtail: Building community and pollinator

habitat in Toronto

Josette Lewis: Bee Friendly Farming & Pollinator Habitat in Almonds

8:45 AM PDT / 11:45 AM EDT

[45 mins]

9:30 AM PDT / 12:30 PM EDT

[30 mins]

10:00 AM PDT / 1:00 PM EDT

[120 mins]

12:00 PM PDT / 3:00 PM EDT

[15 mins]

12:15 PM PDT / 3:15 PM EDT

[55 mins]

2019 - 2020 Task Force Reports

BREAK

Task Force Breakout Session 1

BREAK

Honey Bee Health Grantee Research Updates

Dr. Kirsten Traynor, Arizona State University:

Smart Tracking: How varroa impact the social cohesion and longevity of a colony

Amy Geffre, University of California San Diego:

The Understudied Honey Bee: Exploring the Role of Feral Honey Bees in Pathogen Dynamics in Pollinator Communities of Southern California

Dr. Mauricio Quesada, Universidad Nacional Autónoma de México:

Effects of landscape and floral resources on population density, honey composition, nutritional stress and prevalence of parasites and pathogens in Apis mellifera in Mexico

Pierre Lau and Alexandria Payne, Texas A&M University:

Can we alter the macronutrient ratios within artificial diets to bolster honey bee pathogen defense?

Dr. Meghan Bennett, USDA-ARS:

Using nutrition to combat the biggest threat to honey bee survival, Varroa destructor

1:10 PM PDT / 4:10 PM EDT

[15 mins]

1:25 PM PDT / 4:25 PM EDT

[30 mins]

BREAK

NAPPC Member Moments

Miles Dakin: Updates to Bee Friendly Farming **Katie-Lyn Bunney:** Monarch Joint Venture Updates

TamaraSmith: Rusty patched bumble bee monitoring, planning, and

resources

Chris Hiatt: AHPA- Xerces petition update

Mylea Bayless: Bats are pollinators too! BCl's landscape habitat restoration effort for nectar feeding bats in the American Southwest

and northern Mexico

Lori Makarick: Notable Pollinator Stories (NPS) from the National

Park Service (NPS)

Michael Retterer: Pheasants/ Quail Forever and OPHI The Ohio

Pollinator Habitat Initiative.

Kelly Rourke: Creating pollinator habitat in solar operations

Closing Instructions

[5 mins]

Thursday, October 22 nd	
8:00 AM PDT / 11:00 AM EDT [15 mins]	Good Morning and Instructions/Information for the day
8:15 AM PDT / 11:15 AM EDT	NAPPC Member Moments
[15 mins]	Elizabeth Sellers: Progress on Updating World Bee Taxonomy in the Integrated Taxonomic Information System (ITIS)
	Elizzabeth Kaufman: Project Wingspan Chicagoland: Promoting pollinators and native seed supply
	Daniella Garcia: Bee the Change- Pollinator Protection Initiative at EPA
	Lora Morandin: The P2 Canada Pollinator Leadership Team
8:30 AM PDT / 11:30 AM EDT [90 mins]	Task Force Breakout Session 2
10:00 AM PDT/ 1:00 PM EDT [30 mins]	BREAK
10:30 AM PDT / 1:30 PM EDT [60 mins]	Vision 20 Breakout Sessions
11:30 AM PDT / 2:30 PM EDT [15 mins]	BREAK
11:45 AM PDT / 2:45 PM EDT [90 mins]	Task Forces Present on 2020-21 Plans
1:15 PM PDT / 4:15 PM EDT [30 mins]	Behind the Scenes Tour of the Smithsonian NMNH
1:45 PM PDT / 4:45 PM EDT [30 mins]	A Celebration of NAPPC's 20 th Anniversary!
	•